Hoe bestrijd je Blue Monday?

18 januari 2021

De beroemde blauwe dag waar we elk jaar over horen. Alleen al de vermelding ervan is een echte morele opkikker.  

Ja, het is waar, het is half januari, en nog wel op een maandag, het weer is somber, de eindejaarsfestiviteiten beginnen oud te worden, we zitten nog steeds opgesloten in onze huizen vanwege het coronavirus, de gezondheidsomstandigheden worden strenger... Kortom, een heleboel factoren zorgen voor de blues.

We zijn het gewoon beu om alles in een negatief daglicht te zien.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Psycholoog Cliff Arnall, een universiteitsprofessor uit Cardiff, Wales, zou in 2005 "wetenschappelijk" hebben bewezen dat de 3e maandag in januari de meest deprimerende dag van het jaar is.

Waarom wetenschappelijk?

Hij zou een vergelijking hebben gemaakt die verschillende factoren combineert die aan de volgende criteria voldoen:

  • het moet een maandag zijn, de eerste dag van de werkweek,
  • liever tegen het einde van de maand, maar niet te laat, wanneer het salaris nog niet is gedaald,
  • wanneer de financiën op hun laagst zijn na de feestdagen,
  • als Kerstmis al lang voorbij is en de nieuwjaarsvoornemens al bijna vergeten zijn,
  • als het weer winters is...

Een paar jaar later maakte Arnall bekend dat hij geen professor was aan de Universiteit van Cardiff en dat hij betaald was door het reisbureau Sky Travel om deze formule te publiceren. Het doel was om aan te tonen dat het belangrijk was om in januari op vakantie te gaan, een zeer moeilijke periode voor toerisme gezien het weer in Europa.

Om dit artikel wetenschappelijker te maken, geef ik je de beroemde formule waar je helemaal geen rekening mee hoeft te houden:

de formule voor blauwe maandag

Uitleg:

  • W staat voor Weer
  • D-d is het verschil tussen vakantie-uitgaven en de werkelijke terugbetalingscapaciteit vóór de volgende betaaldag (Schuld)
  • T verwijst naar de tijd die verstreken is sinds Kerstmis (Tijd)
  • Q naar de tijd die is verstreken sinds onze nieuwjaarsvoornemens
  • M is Gebrek aan motivatie

en Na kenmerkt de "noodzaak om te handelen".

Hoe kunnen we van deze "meest deprimerende dag van het jaar" een positieve dag maken?

Laten we beginnen met te bedenken dat dit gewoon een publiciteitsstunt is. Het is dus niet de meest deprimerende dag van het jaar. En het zal afhangen van elke persoon en zijn of haar interesses. Jij houdt misschien van sneeuw, terwijl anderen liever in de zon zitten! Misschien valt jouw Blue Monday wel tijdens een snikhete zomer, wie weet?

Nu of in de toekomst, het is mogelijk om de beruchte blue monday te bestrijden. Laten we de meest terugkerende negatieve gedachten nemen en ze samen positief maken:

#1 Het is maandag

Maandagen hebben een slechte reputatie op het werk. En dat is jammer, want werken op een gebied dat je leuk vindt, zou niet als vervelend moeten worden beschouwd.

Ik nodig jullie uit om jezelf twee vragen te stellen:

  • Waarom hou ik niet van maandagen? Wat vind ik niet leuk aan mijn baan?

Praat met je collega's over het verbeteren van je welzijn op het werk. Dit kan zeker leiden tot nieuwe suggesties waar nog niet aan is gedacht.

  • Wat wil ik deze week bereiken?

Maandag betekent een nieuwe week en nieuwe uitdagingen! Als je op dit moment niet graag wakker wordt en naar je werk gaat, maak je dan geen zorgen, stel je voor wat je zou kunnen bereiken. Je hebt zin om te schilderen, de nieuwste Agnès Martin-Lugand roman te lezen, dat DIY (Do It Yourself) project te maken of de beroemde Bridgerton serie op Netflix te kijken. Trakteer jezelf op deze kleine traktatie voor v

#2 Het weer is slecht

Als jij ook in een regio of land woont waar er (normaal) meer regendagen zijn dan zonnige, dan is januari zeker de maand met de minste zonneschijn. Maar volgens het IRM waren er in 2020 slechts 169 regendagen in België en 1838u 40 min zon. Met andere woorden, onze winters zijn tegenwoordig niet de strengste. Aan de andere kant zijn deze records niet erg positief voor de evolutie van de planeet.

Kortom, laten we blij zijn als het sneeuwt, regent of somber is in januari, want dat is normaal in onze westerse landen, het tegenovergestelde zou ons zorgen moeten baren.

Het is natuurlijk een bewezen feit dat het weer een psychologische impact heeft - we onderschatten het niet, maar het is handig om te weten. Dus compenseer deze daling in moreel door je favoriete warme drankje te maken, en delen is nog beter!

Ik heb alleen één vraag: thee of koffie?

#3 Vakantie ligt ver achter ons en ver voor ons

Gezien het gezondheidsseizoen is het des te moeilijker om er even tussenuit te gaan. De beste manier om de behoefte aan vrije tijd te overwinnen, is om je waar mogelijk los te koppelen van je werk.

Zodra je de computer hebt uitgezet, of dat nu op een doordeweekse avond is of in het weekend, stop je al je professionele zorgen in je achterhoofd en raak je hem pas de volgende keer weer aan.

Tip: Schrijf op een vel papier of in Evernote alles op wat je zorgen baart op het werk, alle prioriteiten waarvan je bang bent dat je ze niet zult halen. Leg het vervolgens weg. Je kunt er te zijner tijd op terugkomen.

#4 Het gebrek aan contacten is voelbaar

De voordelen van face-to-face contact kunnen nooit worden vervangen door die van virtueel contact. Helaas hebben we op dit moment geen keuze. We hebben echter het geluk dat we technologieën hebben waarmee we contact kunnen houden en zelfs onze dierbaren op afstand kunnen zien.

  • Tip 1

Organiseer informele videoconferenties via ZOOM met vrienden en collega's. Je zult zien dat het nu al een game-changer is!

  • Tip 2

Gebruik de cadeaus die je met Kerstmis hebt gekregen, besteed wat tijd aan het bekijken van je fotoalbums of maak nieuwe van de afgelopen jaren. Ik weet zeker dat je niet up-to-date bent op dit gebied. Het is een geweldige manier om een glimlach op je gezicht te toveren en terug te denken aan mooie tijden.

  • Tip 3

Een laatste suggestie: ga voor een wandelbijeenkomst met je vrienden en familie! Wandelbijeenkomsten zijn bijeenkomsten in de buitenlucht waar je rondloopt en praat. Zo kun je afstand houden, gemaskeerd zijn, maar vooral je dierbaren in het echt zien, die zo gemist worden. Het werkt ook in een professionele context en wordt steeds populairder!

#5 Ik heb geen geld meer.

Op 18 januari was het salaris nog niet gedaald en waren de financiën op hun laagst na alle uitgaven tijdens de feestperiode.

Het is een extra stress om de broekriem aan te moeten halen om te kunnen eten en niet te kunnen kopen wat je wilt.

Laten we de situatie eens anders bekijken: het is tijd om je creativiteit te gebruiken en te innoveren. Je hebt altijd al die hoek van je huis willen veranderen, maar je hebt er nooit de tijd voor genomen, dus ga naar Pinterest voor wat inspiratie over hoe je die verandering kunt aanbrengen.

Als je wat ongebruikte spullen hebt, haal ze dan terug en maak er een hobby van voor het hele gezin door samen te werken aan een leuk doe-het-zelfproject.

Heb je geen geld meer om te eten? Dan is dit het moment om nieuwe recepten uit te proberen! Marmiton staat zo vol recepten, zowel eenvoudige als originele, dat je zeker zult vinden wat je zoekt, of je nu een geweldige kok bent of niet!

Zoals je kunt zien is het, ondanks een schijnbaar zeer negatieve situatie, nu de tijd om je te wijden aan je welzijn en je verlangens. Concentreer je op wat je nodig hebt. Als je je goed voelt, zal maandag niet langer een helse dag zijn om 's ochtends op te staan! Je werk zal niet langer een verplichting zijn, maar een plezier om te kunnen bijdragen aan de goede werking van het bedrijf!

Zorg goed voor jezelf en laat je niet overweldigen door alles wat je op sociale netwerken ziet. Blue Monday is niet zo deprimerend als je er zelf voor kiest!

Klaar voor de volgende fase?

Envie de plus ? Consultez nos autres articles de blog !

Neem contact met ons op !


Ben je klaar voor je volgende betrokken activiteit, of voel je je wat onzeker over waar te beginnen? Laten we samenkomen en bespreken!

Voornaam*

Naam*

Bedrijf*

Telefoonnummer*

Aantal personen*

Budget per persoon (€)*

E-mail*

Type teambuilding

Bedankt voor uw bericht! We hebben uw bericht ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het indienen van het formulier. Probeer het opnieuw. Als het probleem aanhoudt, stuur ons dan een e-mail of bel ons op (+32 474 42 93 20).
Is deze site ecologisch verantwoord?
Door op "Accepteren" te klikken , gaat u ermee akkoord dat cookies op uw apparaat worden opgeslagen om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.