Hoe kunnen we de driehoek van niets doen overwinnen?

21 maart 2023

Het wetenschappelijke bewijs is duidelijk: we moeten dringend ons gedrag drastisch veranderen als we de klimaatverandering willen beperken en overschrijding van de grens van 1,5°C willen voorkomen.  

Als we het hebben over de noodzaak van actie om klimaatverandering tegen te gaan, zijn de antwoorden vaak hetzelfde;  

  • "Ik heb geen invloed als burger.
  • "Het is aan politici om actie te ondernemen, ik heb geen macht als bedrijf.
  • "We kunnen niets doen zonder de steun van het publiek."

Deze zinnen weerspiegelen wat bekend staat als de driehoek van niets doen.

Het is niet mijn schuld, het is de jouwe!

De driehoek van passiviteit is de situatie waarin elke partij uitlegt dat het de schuld van de andere twee is dat er geen actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering. Met andere woorden, het publiek, de staat en het bedrijfsleven wijzen met de vinger naar elkaar om te verklaren waarom er niets verandert.  

Maar de schuld op anderen afschuiven belemmert de vooruitgang en is vooral een goede reden om niets te doen;  

  • De staat neemt geen krachtige maatregelen omdat de bevolking daar niet voor heeft gestemd en wijst met de vinger naar bedrijven die over meer financiële middelen beschikken.
  • Het publiek van zijn kant beschuldigt bedrijven en de staat ervan alleen in hun eigen belang te handelen.
  • De bedrijven zeggen op hun beurt dat het aan de staat is om de regels vast te stellen en dat ze alleen maar reageren op consumenten, die hun manier van werken zouden moeten veranderen.

Kortom, er is alle reden om achterover te leunen en niets te doen...  

zelfs Spiderman, het is jouw schuld
Wat is de volgende stap?

Breek deze driehoek ten koste van alles

Zoals je kunt zien, is het niet in ieders belang om als eerste te handelen, als je afgaat op deze driehoek.  

Om deze driehoek te doorbreken, moeten we mensen bewust maken van het belang om nu en op grote schaal te veranderen. Het is in het belang van alle drie de spelers om hun gedrag te veranderen, zelfs om puur egoïstische redenen. Als dit zo doorgaat, zal hun toekomst worden veranderd door de gevolgen van klimaatverandering!  

Om deze driehoek te doorbreken is het bovendien nodig om een actieve samenwerking tussen de drie partijen te ontwikkelen. De betrokken partijen moeten samenwerken om duurzame oplossingen te ontwikkelen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van dialoogfora en inspraakmechanismen.

Om de driehoek van passiviteit tussen burgers, de staat en het bedrijfsleven te overwinnen, hebben alle drie de spelers alle kaarten in handen;

  • Bewustmaking en betrokkenheid van burgers: De actieve deelname van het publiek kan helpen om de druk op overheidsbeleid en bedrijven te verhogen om in het algemeen belang te handelen.
  • Sterk politiek leiderschap: Het overheidsbeleid moet gestuurd worden door sterk, vastberaden leiderschap dat in staat is om moeilijke beslissingen te nemen in naam van de burgers.  
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen: bedrijven moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun sociale en milieueffecten en moeten worden aangemoedigd om duurzame en ethische praktijken toe te passen.  

En op onze schaal?

Bij Surveco hebben we besloten om anders te consumeren en te bewegen.

Zo wordt 40% van onze teambuildinguitrusting tweedehands gekocht en wordt 100% van onze reizen gemaakt met zachte mobiliteit.  

En om bedrijven en individuen te helpen deze driehoek van passiviteit te overwinnen, hebben we teambuildings gecreëerd om het bewustzijn over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te vergroten.  

Geen excuses meer om geen actie te ondernemen, laten we nu beginnen met het nemen van verantwoordelijkheid!  

Maar daar houdt het niet op! Ontdek al onze impactinitiatieven op onze impact👇 pagina

Laten we samen actie ondernemen!

Klaar voor de volgende fase?

Envie de plus ? Consultez nos autres articles de blog !

Neem contact met ons op !


Ben je klaar voor je volgende betrokken activiteit, of voel je je wat onzeker over waar te beginnen? Laten we samenkomen en bespreken!

Voornaam*

Naam*

Bedrijf*

Telefoonnummer*

Aantal personen*

Budget per persoon (€)*

E-mail*

Type teambuilding

Bedankt voor uw bericht! We hebben uw bericht ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oeps, er is een fout opgetreden bij het indienen van het formulier. Probeer het opnieuw. Als het probleem aanhoudt, stuur ons dan een e-mail of bel ons op (+32 474 42 93 20).
Is deze site ecologisch verantwoord?
Door op "Accepteren" te klikken , gaat u ermee akkoord dat cookies op uw apparaat worden opgeslagen om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.